Stanislav Zajíček píše:
Pořád mne to táhne k základní otázce. Protože spory analogické tomu současnému patří v dějinách Evropy k těm nejzajímavějším – Platón varoval jak před existencí, tak před obecným šířením písma – povede to, říkal, k ignorování smyslové zkušenosti, jež jediná je základem moudrosti. Moudrost získaná skrze písmo je pouhá nápodoba moudrosti, jako je písmo pouhou nádpodobou skutečnosti.
A měl pravdu, i když tento vývoj lidstva byl jistě nevyhnutelný. Otázkou je, zda "zamýšlený". Věda založená na písmu ještě neodhalila (a neodhalí) všechny taje moudrosti lidstva "před písmem".
Doufám, že mě nikdo nebude podezřívat z podpory negramotnosti. Jen se snažím nastínit, že vývoj lidstsva by se dal přirovnat (velice zjednodušeně až primitivně) k řidiči, který se chce dostat z Prahy do Brna a vezme to přes Liberec. A takových odboček by se v historii našlo nespočet. Jistě, každá z nich něco přinese (v Liberci se třeba seznámí se svou budoucí manželkou, nebo tam nabourá a týden se zdrží). Ale do toho Brna, i když se zpožděním, přece nakonec dojede (nebo ne!). Někde jste se zmínil o Kasparu Hauserovi. Krásný příklad odbočky, není-liž pravda? Nevyhnutelné, něco přinášející (hlavně těžké zkoušky a karamboly), ale pořádně dlouhé. A stejně to vidím i s našimi internety, Facebooky, interaktivními tabulemi atd. Ano, mohou nám zpříjemnit život, usnadnit práci, ale také nám něco berou. V žádném případě však nám neodeberou nutnost pracovat na něčem mnohem podstatnějším. Myslím, že vyšší zákony nás k tomu přivedou ať chceme, nebo ne. Podívejte se do Japonska. Tam teď budou mít určitě jiné starosti než internet. Už proto, že jsou bez elektřiny...
No, aspoň jsem to zkusila.