Jana Petrů píše:
Paní Kvasničková, děkuji Vám za trpělivý výklad. Ale nemyslím si, že je nutné zpracovávat metodiky. Řekla bych, že jednodušší by bylo nezpracovávat indikátory. Každý rozumný učitel ví, co má učit, a každý moudrý učitel ví, jak.
Svými (přiznávám, provokativními) připomínkami jsem chtěla upozornit hlavně na zbytečnost a možná i nebezpečí standardizace.
Když už jsme takto vstoupily do diskuze, zeptám se: vy, jako tvůrci, jste přesvědčeni o potřebnosti indikátorů? A pokud ne, kdo vás k jejich tvorbě nutí? A není možné v tom případě odporovat?
Děkuji a neberte si to osobně. Mě už tady znají

Milá paní Petrů - já si Vaše připomínky vůbec neberu osobně - vždycky jsem byla (a jsem) přesvědčena, že vše se může "posouvat" v diskusi, ve výměně názorů. Nejsem si však jistá, že všichni učitelé mohou z formulovaných standardů odvodit, co by se mělo učit; některé jsou podle mne formulované značně"nešťastně a příliš obecně. Co např. učitelé, kteří nemají aprobaci z přírodopisu (a chtějí učit dobře), co ti, kteří by jen podle standardů chtěli učit tak, jak jste naznačila svými provakativními připomínami??
- a konečně sama mám za léta kontaktů s učiteli dojem, že ne vždy a ne všichni jsou ochotni zkusit něco nového - že přednost často mají tradičně připravené "přípravy" a mnohdy také přenášení přístupů, kterými se oni sami odborně připravovali na vysoké škole do práce s dětmi (často velmi různých zájmů a zaměření), tj. do přípravy budoucích občanů, kteří by měli získat zájem o okolí, naučit se pozorovat okolní přírodu, chápat základní děje, jejich složitost, propojenost, návaznosti na lidské činnosti, vnímat svou odpovědnost atd... (což je něco jiného, než příprava odborníků zaměřených na biologii) - a jistě by se o tom dalo dlouze hovořit.
Z Vašich připomínek (přečetla jsem si i další)jsem vycítila, že ani Vy nejte pro vyžadování jednotlivostí, škatulkování, prezentaci znalostí bez vysvětlení, bez uvědomování si vazeb k životu...apod.
Cokoliv, co by k novému přístupu nějak mohlo pomoci, pokládám za správné - takže ani do indikátorů mne nikdo nutit nemusel. Vytváření indikátorů beru jako snahu o ten "posun" - a proto také vítám diskusi.
Možná by pro Vás byl zajímavý příspěvek, který jsem dostala již před delší dobou od jedné pí. učitelky z Petřvaldu. Neznám ji,ale vážím si jí, a připadá mi k té naší diskusi výstižný. Pokusím se překopírovat ho celý pro Vás do uzavřené diskuse.
DKv.