Libor Olbrich píše:
Velmi se omlouvám, ale domníval jsem se, že to jsou standardy "po deváté třídě" ne v deváté třídě. Jestli se to naučil na prvním stupni - tak je to tedy jedna z věcí, které může s klidným svědomím zapomenout - snad to musel umět v pětce.
Jinak učitelé prvního stupně mají obecně můj nehynoucí obdiv, ale pokud jsou schopni naučit to co požaduje RVP ZV - za JEDNU hodinu týdně. A bavíte se o úrovni komprimace ano/ne - tak to už jsem na úrovni zbožňování.
Nechápu vaši větu o tom, že co uměl v pátém ročníku může v devítce zapomenout. Považuji to za ironii, nebo legraci.
Zde se jedná o něco jiného. Jediný OV týkající se ovládání systému je na prvním stupni a myslím, že tam není možné naučit vše, co by měl umět deváťák.
Proto jsem přesvědčen, že tento OV na 2 stupni chybí s tím, že by se nároky a hlouka měla rozlišit. Podobně je to léta v dějepise, kdy na 1 stupni v ČSV proberou určitou úroveň, na druhém se tomuto vracejí a prohlubují. V ICT to v části ovládání systému chybí. Je to takto v části textový editor.
Komprimaci jsem se snažil uvést jako absurdní příklad. Dle mého názoru je to dovednost deváťáka, ale ne páťáka. A na druhém stupni toto nemám v OV - tudíž to učit nemusím. A to je prostě špatně.