Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE - komentáře
PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 11:03:51 

Libor Olbrich píše:
jako středoškolský učitel s ním mám ale problém - ve vztahu k těmto standardům:
- pokud jsem se správně díval, tak je fajn, že k nám nastoupí žák, který na velmi slušné úrovni ovládá textový editor, ale vytvořený soubor nenajde - neb stromová struktura mu nic neříká a o vyhledávání taky neslyšel (a že zrovna Vy jste to doučil je krásné, ale nic neřešící)

Tuto dovednost žák získá podle RVPZV na prvním stupni. Prosím admina aby nás (nebo možná jenom mne) informoval, kde se tyto standardy nachází.

Libor Olbrich píše:
Mne v prvé řadě zajímá standard, na kterém mohu stavět, až následně žáci schopných učitelů, které se budu snažit posunout dál.

Souhlasím a opět tvrdím, že ve většině případů je tento standard psán dobře. Pakliže toto naplní 95% žáků, myslím že Vy na střední škole a potažmo i já jakožto učitel ICT na vysoké škole budeme spokojeni. (I já se v bakalářských programech setkávám se studenty neumějícími prezentaci o excelu nemluvě.)

Učitelé ICT jsou sdruženi v JSI a myslím že skrze komunikaci tam se dají řešit a řeší věci spojené s výukou.

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 12:37:31 

Vaclav Nadvornik píše:
Tuto dovednost žák získá podle RVPZV na prvním stupni. Prosím admina aby nás (nebo možná jenom mne) informoval, kde se tyto standardy nachází.
...

Standardy pro první stupeň zatím nevznikly, z tohoto důvodu zde nejsou nikdy umístěny. Je pravděpodobné, že by v následujících měsících vzniknout mohly. Ale jedním z podnětů z této diskuze, který v souhrnu předáme autorům standardu, může být například zájem diskutujících na vzniku standardu i pro první stupeň.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 13:12:33 

Tomáš Pavlas píše:
Vaclav Nadvornik píše:
...

Standardy pro první stupeň zatím nevznikly, z tohoto důvodu zde nejsou nikdy umístěny. Je pravděpodobné, že by v následujících měsících vzniknout mohly. Ale jedním z podnětů z této diskuze, který v souhrnu předáme autorům standardu, může být například zájem diskutujících na vzniku standardu i pro první stupeň.

Zájem není možná to pravé slovo. Ale jestliže máme rozpracované OV na 2. stupni, tak trochu chybí i konkretizace toho, co je výstupem 1. stupně. Například OV týkající se ovládání systému. "využívá základní standardní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie" Pakliže půjdu do velkých konkrétností. Má páťák umět komprimovat soubory? Deváťák asi ano (shodneme se) ale kdy v rámci jakého OV si toto učivo osvojí. Na druhém stupni toto definováno není, na prvním zatím také ne. Takže zde chybí větší konkretizace, co vlastně dělat na prvním a co na druhém stupni.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 14:11:58 
Člen Rady starších

Zcela upřímně se omlouvám předem. Někdo si možná řekne: ´Á, zase ta Petrů.´ Ale moc, moc bych se přimlouvala za to, abychom ty malé, do páté třídy, nechali v klidu dozrát. Komprimovat soubory a vyznávat se ve stromové struktuře by se samozřejmě naučili, ale když je necháme v klidu dozrát v jejich fantazii, kterou počítačová technika spolehlivě zabíjí, naučí se to později bez větších problémů. Pokud někdo chce, může si to učit třeba už v mateřince, ale dejte, prosím, šanci nám, kteří to chceme dělat jindy a jinak. Slibuji vám, že na SŠ odejdou s touto schopností. (Jiná věc je, že mnozí udělají cokoli, aby waldorfský princip vymýtili ze světa.)

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 14:31:09 

Jana Petrů píše:
Zcela upřímně se omlouvám předem. Někdo si možná řekne: ´Á, zase ta Petrů.´ Ale moc, moc bych se přimlouvala za to, abychom ty malé, do páté třídy, nechali v klidu dozrát. Komprimovat soubory a vyznávat se ve stromové struktuře by se samozřejmě naučili, ale když je necháme v klidu dozrát v jejich fantazii, kterou počítačová technika spolehlivě zabíjí, naučí se to později bez větších problémů. Pokud někdo chce, může si to učit třeba už v mateřince, ale dejte, prosím, šanci nám, kteří to chceme dělat jindy a jinak. Slibuji vám, že na SŠ odejdou s touto schopností. (Jiná věc je, že mnozí udělají cokoli, aby waldorfský princip vymýtili ze světa.)

Já s Vámi částečně souhlasím a je třeba abyse na prvním stupni dělalo opravdu jenom to nejnutnější minimum a počítače byly využity k výuce jiných předmětů. Je ale poté však nutné doplnit OV na druhém stupni tak, aby se i rozšířené ovládání operačního systému "mohlo oficiálně učit".

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 16:39:21 

Vaclav Nadvornik píše:

Velmi se omlouvám, ale domníval jsem se, že to jsou standardy "po deváté třídě" ne v deváté třídě. Jestli se to naučil na prvním stupni - tak je to tedy jedna z věcí, které může s klidným svědomím zapomenout - snad to musel umět v pětce.

Jinak učitelé prvního stupně mají obecně můj nehynoucí obdiv, ale pokud jsou schopni naučit to co požaduje RVP ZV - za JEDNU hodinu týdně. A bavíte se o úrovni komprimace ano/ne - tak to už jsem na úrovni zbožňování.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 16:52:06 

Libor Olbrich píše:
Velmi se omlouvám, ale domníval jsem se, že to jsou standardy "po deváté třídě" ne v deváté třídě. Jestli se to naučil na prvním stupni - tak je to tedy jedna z věcí, které může s klidným svědomím zapomenout - snad to musel umět v pětce.

Jinak učitelé prvního stupně mají obecně můj nehynoucí obdiv, ale pokud jsou schopni naučit to co požaduje RVP ZV - za JEDNU hodinu týdně. A bavíte se o úrovni komprimace ano/ne - tak to už jsem na úrovni zbožňování.

Nechápu vaši větu o tom, že co uměl v pátém ročníku může v devítce zapomenout. Považuji to za ironii, nebo legraci.

Zde se jedná o něco jiného. Jediný OV týkající se ovládání systému je na prvním stupni a myslím, že tam není možné naučit vše, co by měl umět deváťák.
Proto jsem přesvědčen, že tento OV na 2 stupni chybí s tím, že by se nároky a hlouka měla rozlišit. Podobně je to léta v dějepise, kdy na 1 stupni v ČSV proberou určitou úroveň, na druhém se tomuto vracejí a prohlubují. V ICT to v části ovládání systému chybí. Je to takto v části textový editor.
Komprimaci jsem se snažil uvést jako absurdní příklad. Dle mého názoru je to dovednost deváťáka, ale ne páťáka. A na druhém stupni toto nemám v OV - tudíž to učit nemusím. A to je prostě špatně.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 19:01:48 

Má vůbec informatika jako samostatný vyučovací předmět smysl? A má smysl definovat očekávané výstupy a standardy pro vyučovací předmět s dotací 1 vyučovací hodina za celý stupeň ZŠ???

Hodnocení článku : 5

PříspěvekNapsal: úte 15. lis 2011 20:08:26 

Radek Sárközi píše:
Má vůbec informatika jako samostatný vyučovací předmět smysl? A má smysl definovat očekávané výstupy a standardy pro vyučovací předmět s dotací 1 vyučovací hodina za celý stupeň ZŠ???

Ano má smysl, ano má smysl.
Jakákoliv jiná odpověď by vedla k rezignaci na daný stav. Chybí mi sice k tomu už jen krůček, ale bráním se mu, seč mi moje "kompetence" stačí ;-).

Hodnocení článku : 1

PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2011 20:21:56 

Radek Sárközi píše:

Mají, neboť sice je to předmět, který má malou časovou dotaci, ale využívá jej mnoho dalších předmětů. Takže nastavit, co má žák umět je opravdu zásadní.

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další