x xxx píše:
Hana Vellánová píše:
x xxx píše:
Jsou indikátory srozumitelné? Jsou dostatečně konkrétní, abyste si za nimi dokázali představit úlohu? Vztahují se k očekávanému výstupu? Jsou indikátory úplné - vystihují očekávaný výstup kompletně?
Několikrát jsem si pročetla výstupy i indikátory a navrhuji je důkladně přepracovat. Především se soustředit na to, aby byly srozumitelné, hodnotitelné a splnitelné.
Možná by bylo nejlepší přepracované výstupy (dle výše uvedených kritérií) převést do přírodopisu k biologii člověka (aby se učivo probíralo v souvislostech) a daný vzdělávací obor úplně zrušit. Případně část výstupů převést také do výchovy ke občanství - do vzdělávací oblasti člověk jako jedinec (některé výstupy se totiž s touto oblastí kryjí).
S tímto názorem zcela souhlasím. Většina výstupů není testovatelná ani hodnotitelná, jedná se o postoje a způsoby chování.
Pak ale nerozumím tomu, proč se na výstupy Výchovy ke zdraví tvoří indikátory, které mají sloužit k testování. Chápu, že jste pouze splnili zadaný úkol, ale možná by bylo lepší, kdybyste na nesmyslnost testování této vzdělávací oblasti poukázali na MŠMT. Pokud na to budu upozorňovat já jako jedinec (i když učitelka), nikdo mě nebude brát vážně (mluvím ze zkušenosti).
Znovu navrhuji tuto vzdělávací oblast ZRUŠIT - výstupy převést do jiných vzdělávacích oblastí (BIOLOGIE, CHEMIE, VÝCHOVA K OBČANSTVÍ, TĚLESNÁ VÝCHOVA), případně z ní udělat průřezové téma.
Učitelé totiž v hodinách hodnotit musí a postoje a způsoby chování se testovat a hodnotit nedají (v tom spolu přece souhlasíme).
Ujišťuji Vás, že při odevzdávání práce byla autory u všech indikátorů, které se nedají testovat (a právě v této vzdělávací oblasti je jich opravdu značné množství) uvedena u každého takového indikátoru poznámka, která na tuto skutečnost upozorňuje. Jak víte, testování se připravuje pro M, ČJ a AJ.
Indikátory by mohly být pomůckou při upřesnění výstupů a také podkladovým materiálem pro připravovanou revizi RVP. Mohou být užitečné právě tím, že se díky diskusi potvrdí vhodnost úpravy o které se zmiňujete. Na škole, kterou vedu, jsme řadu výstupů zařadili právě do učiva přírodopisu v 8. ročníku, kde vyučujeme biologii člověka. Potom pro nás není nutné všechny výstupy samostatně hodnotit.