Jiří Havelka píše:
Iva Dobiášová píše:
Jsou indikátory srozumitelné? Jsou dostatečně konkrétní, abyste si za nimi dokázali představit úlohu? Vztahují se k očekávanému výstupu? Jsou indikátory úplné - vystihují očekávaný výstup kompletně?
Mnohdy si nedovedu zcela jistě představit, jak bych se jako učitel přesvědčila o jejich naplnění.
Některé mi naopak připadají zadané velmi primitivně - v podstatě na základě jejich nastavení nedávám žákovi žádnou přidanou hodnotu.
Dobrý den!
Přečetl jsem si Vaše nárhy na znění indikátorů a musím přiznat že se mi mnohé z nich líbí. Nicméně mým záměrem bylo (což mi vytýkáte) vytvořit onu primitivnost či jednoduchost. Mělo se jednat o výčet základních ZNALOSTÍ. Vaše návrhy jsou dle mého přesvědčení postavené na dovednostech a postojích - odpovídají tak spíše optimu a ne minimu.
Souhlasím a sám jsem to v některých případech deklaroval. Kritika tak nebyla mířená proti autorům indikátorů, ale spíše měla upozornit na omezenou vypovídací hodnotu celého nástroje -- z různých signálů mám obavy, že standardům bude přisuzována větší váha, než jsou reálně schopné změřit.
Ještě jedno upozornění: soustředění se na znalost neznamená ve všech případech měření minima. Mnohdy je jednodušší zaujmout určitý postoj nebo prakticky něco provést, než formulovat abstraktní vyjádření.