Radek Sárközi píše:
Názory pana Dvořáka nesdílím. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že není skutečný odborník na tematiku gramotností, natož kurikulární reformy.
1. Svým posledním příspěvkem jste posunul celou diskusi z roviny věcné do roviny osobních útoků. Napsal jste příspěvek o systémovém rámci reformy, já jsem vám vyložil svoje argumenty opřené o Bílou knihu, proč si myslím, že jste úplně vedle. Vaše odpověď nezareagovala na žádný můj argument. Odvedl jste ji k rovině osobního útoku.
Radek Sárközi píše:
A proč si myslím, že pan Dvořák problematice nerozumí? Ohání se třeba testováním žáků 9. tříd firmou Scio v roce 2011 a tvrdí, že tito žáci byli vyučováni podle RVP ZV. To samozřejmě není vůbec pravda! Tito žáci prošli výukou dle starých osnov...
Žáci, kteří byli v roce 2011 v devítce, absolvovali celý druhý stupeň povinně podle RVP ZV. Napsal jsem přesně toto:
Dominik Dvořák píše:
nezbývá čekat na výsledky šetření PIRLS 2011 a zejména PISA 2012. Pak se dozvíme, zda s tím něco RVP udělal. Zatím máme jen signál z dat Scio o tom, že na základě srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011...
Efekty reformy mohou teprve nabíhat v dalších letech, ale mohou se také zmenšovat. Většina reforem, pokud vůbec něco na chvíli změní, po pár letech "vyšumí" a věci se vrátí v lepším případě do stavu, který byl před reformou.
Na téma kurikula jsem obhájil disertaci, kterou její oponenti prof. Průcha a doc. Janík, dnes možná největší autority v české pedagogice, okamžitě doporučili vydat. Dané téma přednáším na univerzitě, publikuju k němu v odborných časopisech, v řadě monografií. Jsem garantem nebo moderátorem sekce kurikula na odborných konferencích ČAPV.
S prof. Hejným i s dr. Strakovou, kterých si vysoce vážím, spolupracuji. I když s J. Strakovou se naše názory někdy liší, jsme členy stejného výzkumného týmu vedeného prof. Švejnarem a dr. Gregerem. Momentálně dokonce v jednom projektu prof. Hejného "řídím", publikovali jsme společně mj. analýzu výsledků TIMSS. Řídím projekt výzkumu efektů kurikulární reformy na základní školy, který byl vybrán pro financování ve veřejné soutěži akademií věd. Kdybyste chtěl, mohl jste si většinu těchto informací zjistit z veřejných zdrojů. Přinejmenším formálně patřím k několika málo lidem, kteří se zde dlouhodobě soustavně výzkumu kurikula věnují.
Dominik Dvořák píše:
Jinak v celé Strategii jsem nenašel ani slovo o občanských sdruženích...
Strategie uvádí, že vycházela ze i zkušenosti neziskových organizací, členy týmu byli pracovníci ze škol, které jsou dlouhodobě do programů podporových občanských sdružení zapojeny. Ale strategie je především doporučením opatření na úrovni národní vzdělávací politiky (proto nejde na úroveň třídy), týká se toho, co se dá "ovlivnit opatřeními prováděnými orgány státní správy na národní úrovni." Je to v tuto chvíli jiná úroveň analýzy, nechci říci, že méně nebo více důležitá, jen jiná.
Jsem zvyklý, že moje názory vyvolávají nesouhlas, mohou být i nesprávné, ale mám pro ně odborné argumenty. Vy jste ale přestal disktovat o věci a přešel na rovinu osobních útoků podložených buď ničím, nebo nepochopením toho, oč jde. Na této rovině nehodlám pokračovat, i když budete svoje příspěvky vkládat nadále celé tučně, aby vás náhodou nikdo nepřehlédl.