Martin Krynický píše:
Dokument jsem přečetl, ale přiznávám, že nejsem schopen se k němu vyjádřit, protože mě nic nezaujalo tak, abych si to pamatoval i pět minut po přečtení.
(...)
Chápu, že žádný z předchozích odstavců není dostatečně vznešený na zařazení do STRATEGIE...
Možná to souvisí s tím, že tento text nemá být návodem pro učitele, ale spíš pro úředníky ministerstva: "Pozornost byla věnována zejména těm faktorům, které lze ovlivnit opatřeními prováděnými orgány státní správy na národní úrovni."
Martin Krynický píše:
Změnit nemůže nic podstatného, protože je (podobně jako RVP) dostatečně obecný na to, aby si i ti nejhorší učitelé mohli dál myslet, že učí dobře a nemusejí provést žádné změny.
Říkáme: "Učitelé u nás nedostávají objektivní zpětnou vazbu o tom, jak se jim daří vyučovat nebo učit se dovednostem a znalostem, které tvoří základní gramotnosti." Já si myslím, že je to přesně totéž.
Hlavní problém není sestavit takové teze, jaké uvádíte, ani uplatňovat je někde, ale uvést je do života
plošně.Proto autoři přijali tezi, že by každý učitel a žák měl dostat zpětnou vazbu na základě testu. Já bych samozřejmě chtěl, aby (za slovo písemka dosaďte test).
Martin Krynický píše:
Písemka musí obsahovat příklady, které není možné vyřešit mechanickou nápodobou. Hodnocení písemky nemůže být dáno pouze atd.
Věříme na jednoduchou logiku: Když bude učitel vědět, že jeho žáky čeká takovýto centrální test, bude je na něj připravovat stejným typem úloh.
Pozn.: Současné testování nastavené na minimální standardy se od toho jistě liší, ale strategie chce jít za tuto první fázi tvorby standardů a testů.