Ondřej Hausenblas píše:
... podmínky, za jakých může odborník spolupracovat s MŠMT: projekt / záměr / akce má jasně stanoveného a přísně zodpovědného vůdce, který řeší principiální otázky, na něhož se tým i veřejnost s důvěrou obrací, a který v případě zpackání prostě ztratí místo.
Strategie to doporučuje aspoň do budoucna, když už se to zatím moc nedá napravit, když si vybrali takové lidi jako jsem já: Pro naplnění cílů této strategie a realizaci opatření v ní popsaných je proto nezbytné vytvořit odpovídající kapacitu. Zejména je nutné, aby pro implementaci Strategie základních gramotností byl jmenován národní koordinátor s dostatečnou odbornou i manažerskou kvalifikací. Bude pověřen konkretizací opatření (mj. na základě poznatků získaných ve veřejné diskuzi), navrhne, jak bude rozdělena odpovědnost za realizaci jednotlivých opatření v rámci vzdělávacího systému a jeho podpůrných struktur, zpracuje harmonogram kroků a bude koordinovat jejich naplňování. Zpracuje rozpočet a bude aktivně vyhledávat různé zdroje financování i nehmotné podpory této strategie. V neposlední řadě bude před pedagogickou i širokou veřejností zastupovat projekt a komunikovat jeho cíle.
Ondřej Hausenblas píše:
Anebo nad panem Dvořákem je nějaký šéf, ale ten se kryje?
Měl jsem na starosti koordinaci textu (obsahu), nikoli sestavení a řízení skupiny, tím méně řízení ministerstva. Skupina má svou vedoucí, dr. Hájkovou, která včera s námi seděla "na tribuně" vedle dr. Tiché.
Ondřej Hausenblas píše:
Premiér by v tom mohl udělat jen to, že požádá ministra...
Měl jsem spíš na mysli to, že v zahraničí se premiéři zajímají i o základní školství... ale chápu, že teď má pan premiér dost starostí s vyššími stupni. Ten často vysmívaný prezident G. W. Bush byl v okamžiku, kdy v New Yorku hořela dvojčata, někde ve školní třídě na hodině čtení. A dávalo se mu za vinu, že v této situaci neodešel dřív, než žáček nedočetl, co zrovna četl. Nevím, jestli postupoval správně jako vrchní velitel, a nevím, zda jeho reforma školství byla správná. Ale určitě dával najevo svou přítomností tam, že čtení považuje za důležité.
Ondřej Hausenblas píše:
standard ... nyní tým MŠMT naslepo vytváří opět bez odborné kontroly profesní veřejnosti
Tak tohle není pravda, resp. je to jen polopravda. V matematice to garantuje jednota, resp. šéf její Společnosti učitelů matematiky. Nemusí nutně vyjadřovat názor všech, ale je to reprezentant odborné veřejnosti. Přizval osobnosti jako je Dag Hrubý a další zkušené učitele. Že v jiných předmětech není odborná veřejnost jednotná a nemá obecně akceptovanou reprezentaci, je jiná věc.
K ostatním dotazům:Protože nejsem šéf té skupiny, jsem jenom koordinátor a možná principiální autor textu, tyto dotazy směřujte na MŠMT nebo školského výboru parlamentních komor. Ale velice by mi pomohlo, kdybyste mi jmenovitě vyjevil, kdo je odborná veřejnost v oblasti českého jazyka a literatury. Nic si nepřeju, než aby na to byla odpověď a bylo koho oslovit při případných dalších etapách práce na standardech, pokud k nim budu přizván.