Radek Sárközi píše:
... ani nedokázal poznamenat jména lidí, jejichž práci koordinuje
Nepůsobí to na mě bůhvíjak profesionálně.
Jana Blažková píše:
Jaký má být výstup z této diskuze?
píše:
K projektu Gramotnosti:
Jasně. Moc se omlouvám. Taky doufám, že si příště ministerstvo vybere někoho manažersky schopnějšího. Obvykle mne víc zajímá, co se říká, než kdo to říká. Snažím se koordinovat myšlenky do výsledné podoby
textu. I v této diskusi jdu jen po myšlenkách a na rozdíl od pana Sárköziho nezpochybňuji, jaký je kdo z diskutujících odborník, ale reaguji jen na to, jaké argumenty kdo přináší.
Tím odpovídám i na druhý dotaz: Dostáváme zde různé připomínky, které se pokusíme zapracovat do strategie. Bohužel celkem málo těchto připomínek se týká obsahu dokumentu. Nedozvěděl jsem se moc o dalších možných příčinách zhoršováí českých žáků kromě hodně subjektivních dojmů a okamžitých nápadů diskutujících, ani o alternativních řešeních na té úrovni, kam dokument směřuje. Zdá se mi, že většina lidí spíš radí, jak se to mělo psát jinak.
Co se týče projektu Gramotnosti, vypadá to, že je to trochu jiná kolej: Byl schválen a zahájen dřív, než bude dokončen a projednán náš dokument. Výběr gramotností se liší, my nedoporučujeme konkrétní metody výuky..., naopak tam, kde jsme konkrétní, tam jdou naše doporučení jinam. Nemyslím, že IPn a Strategie jdou proti sobě, projekt Gramotnosti by dokonce mohl uspokojit ty lidi, kteří nenašli u nás něco konkrétního pro učitele. Ale ani v načasování, ani v textu dokumentu není žádné propojení. Jak znám režim práce na IPn, musel být tento projekt připravován už dříve.