Vážení kolegové,
přečetla jsem si vaše názory na obsah tématu Člověk a jeho svět na 1. stupni. Základní chyba byla už u zrodu náplně tohoto tématu a bezradnosti nakladatelů a autorů při volbě jeho obsahu. Většina učebnic vlastivědy na 1. stupni představuje přehled dějin, což může vést k tomu, že první seznámení s touto oblastí vědy se zapíše do paměti žáků ve velmi pokřivené podobě. Těžko pak to napravovat v dějepise ve vyšších ročnících.
V roce 2006 mě požádal nakladatel Petr Novotný, majitel DIALOGU Liberec o napsání tohoto tématu pro 4. a 5. ročník.Ujala jsem tohoto úkolu ráda.
Učebnice pro 4. třídu má název MOJE VLAST (2007), pro 5. třídu MOJE VLAST JE V EVROPĚ (2008). Malé nakladatelství nemá prostředky na velkou propagaci ani na prezentaci na knižních výstavách nebo veletrzích.Zřejmě i proto učebnice nevešly - oproti nakladatelstvím jako je Fraus - ve velkou známost, přestože se od všech ostatních liší - uvedením problematiky,představením dějepisných i zeměpisných map,prostředí rodiny, školy, obce i země, jejích svátků, symbolů, památek v okolí atd. - s možností samostatných úkolů pro žáky - podle obsahu RVP - s pracovními sešity a metodickou příručkou Pokud by se některý z vás s učebnicemi seznámil nebo je dokonce využil, ráda bych se seznámila s vaším názorem,ev. výsledky. Nejraději pomocí e-mailu:
h.mandelova@volny.cz.
Předem vám děkuji.
Helena Manddelová